Ezért Németország a legjobb európai ország amit vonattal látogathatunk

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások - InterRail Utazás

 

Egy InterRail utazásra gondolsz az idén? Épp megkérdeztük az utazási írót és vasút- szekembert, Jools Stone-t, hogy meséljen nekünk legkedvencebb európai vasúti célpontjáról…

Több éven keresztül az InterRail uralta a piacot, már ami a nyári ifjúsági utazást illeti. Egy óriási vonattúra szükségszerű rítus volt sok hátizsákos számára. Manapság egy bérlet már nem éri meg annyira, mint régebben, de azért még nem kell Európáról lemondani. Ahelyett, hogy eszeveszetten rohansz, hogy két hét alatt minél több országot kihúzz a listádon, miért nem tervezel inkább egy egy-országos vonat-túrát.  Ha egy országot választasz és azzal tartasz, jobban megérted a kultúrát és talán jobban megtanulsz egy-két helyi kifejezést is.

Hogy melyik országot választod, nagyon személyes döntés, de én Németországot ajánlanám, ami különlegesen elnéző az InterRailel először utazókkal, hála a, a kontinens legnagyobb vasúthálózatának. Ráadásul, most már eljutsz öt óra alatt Londonból Kölnbe, Brüsszelen keresztül, ami miatt a vasút életrevaló alternatívája a repülésnek.

Mindenekfeleltt Németország Európa szivében való elhelyeszkedése miatt tökéletes kiinduló pontnnapi túrákra Lengyelországba, Ausztriaba vagy a Cseh Köztársaságba.

Extra problémamentes szolgáltatás

Talán sztereotípia, de Németország hatékonyságának híre a vonatokra is teljesen vonatkozik. A nemzeti üzemeltető, D Bahn, azt állítja, hogy a vonatok 90%-a öt perccel a kijelölt időn belül érkezik, és a sztrájkok olyan ritkák, mint a hintalóháton játszott lovaspóló.

Deutsche választék

A legtöbb utazó általában a városok felé gravitál, és persze Te is tölts időt a dzsesszrajongó központban, ami Berlin, a művészi elektronikus zene központban, ami Düsseldorf és a történelmi, sör áztatta Münchenben. Viszont ennél több is van, ami felfedezésre vár, a Rajna-völgy borászataitól és az egyetemi városaitól, Dél-Bajorország alpesi tájaiig és a Balti-tenger partján lévő mészkőszirtekig és homokos tengerpartokig. A hálózat méretének hála, könnyü felfedezni a vidéki városokat és helyi ízeket is.

Gyorsétel útközben

 Európaban talán nem Németországnak van a legmagasabb gasztronómiai hírneve, de ez a javadra szolgál, amikor hátizsákkal utazol. A perec és currywurst árusokban nincs hiány, így mindig feltöltődhetsz néhány euróért, amíg a legtöbb városban rengeteg imbiss falatozó kínálja fel a legmagasabb rendű kebabot.

ICE ICE baby

Azoknak, akik nem bánják, ha egy kicsit többet fizetnek egy magasabb kategóriáért, a német nagysebességű ICE vonatok Európa legjobbai közé tartoznak. Még az standard osztályon is nagyok és kényelmesek az ülések, és az ingyenes WiFi is eléggé megbízható. Ezekkel a vonatokkal csupán négy óra kell, hogy elérj Berlinből Kölnbe, vagy Münchenből Stuttgartba egy kicsit több, mint két óra alatt.

Az éjszakai vonatok

Az hálókocsi szolgáltatások kihalóban vannak, de Németország  legtöbb nagy városa között megbízhatóan üzemelnek. Kényelmesen átsuhanhatsz az ország nagyrészén,amíg alszol (vagyis, amíg felocsudsz a sok Jägermeister után). Az árak kb. 60 euronál kezdődnek egy ágyért egy ,,virtuális guruló szobáért’’, amit maximum 5 emberrel osztasz meg. Az aprólékos exhaustive Man in Seat61 oldal (angolul) megadja a részleteket.

Ifjúsági szállók hagyománya

Németország az ifjúsági szállók szülőhelye, és kifogástalan helyeket ajánl, amikor le akarsz telepedni egy éjszakára. Richard Schirrmann tanár úr alapította a világ legelső ifjúsági szállóját 1912-ben az észak-rajnai Altena városban.

Manapság kevés a különbség a sok olcsó ifjúsági szálló és az olcsó szállodák közt, és Nématországban egyikből sincs hiány. A legtöbb nagyvárosi központ tele van ifjúsági szállóval, tehát akár egy kollégiumi ágyat keresel, saját szobát vagy csoportos szállást, találsz olyat ami minden alapszolgáltatást megad, és még sokkal többet is.

Jools Stone egy szabadúszó utazási író aki Brightonban lakik. Előszeretettel utazik vasúton, és szereti a képregényeket és az amerikai country zenekarokat. Látogasd meg Railway Stays honlapját további ihletekért.