Amiért Argentína buszai a legjobb buszok a világon

-n tett közzé 2016/03/29

Ha Argentínába készülsz hátizsákoddal, sokat fogsz buszozni. Ha ez a gondolat hosszú, izzasztó meleg és kényelmetlen szállásról szállásra utakra amlékeztet, gondold meg mégegyszer! Argentína buszai fényévvel megelőzik az Ázsiából vagy Afrikából ismert többit buszt, és felülmúlják az európai és amerikai buszokat is. Ennek az országnak kifejlett busz hálózata van, rövid- és hosszútávú járatokkal mindegyik államába és a szomszédos országokba. Rendben, nem olyan gyors, mint a vasút vagy a repülő, de így több idő van Argentína figyelemreméltó természeti tájaiban gyönyörködni…

Eléggé kényelmes egy éjszakai útra

Sok hosszútávú buszon a háttámasz lehajtható, ami az éjszakai utazást kellemesebbe teszi. Így, ahelyett, hogy egész nap utazol, tekintsd a buszt egy guruló szállodának: szállás és a közlekedés egyben. Zseniális! Ezenkívül, amikor fölébredsz, teljesen új helyen találod magadat.

A távolsági autóbuszok a következő három osztály egyikéhez tartoznak:

  • Semi-cama: az ülések párnásak, van rajtuk kartámasz és lábtartó; a busz légkondicionált és van rajta egy egyszerű WC és alapvető frissítők.
  • Cama-ejecutivo: ugyanaz a busz mint a semi-cama, de nagyobb, kényelmesebb üléssel ami majdnem teljesen lehajtható. Talán egy fejfölötti TV-t is kapsz.
  • Cama suite: Ebben az osztályban szinte vizszintesre le lehet hajtani az üléseket, szóval ez a legjobb az éjszakai utazásra (bár egyértelműen ez a legdrágáb választék). Számithatsz egy válaszfalra az ülésed körül és talán egy személyes szórakoztató rendszerre.

…és olcsó!

Általában eléggé kevés az árkülömbség a semi-cama és a cama-ejectuivo között, így megéri eggyel jobb jegyet venni, főleg ha aludni is szeretnél.

Mit várhatsz, mennyit kell fizetni? Nos, utazhatsz eléggé kényelmesen Buenos Airesből Mendozaba (lásd alul) 1.000-1.500 pesoért (15.600 Ft -23.400 Ft). Az olcsóbb ár a semi-cama egy átlagos útra, a drágább egy első osztályos lakosztály a gyorsvonalon. Plataforma10.com (spanyolul) hasznos weboldalad, ha a menetrendre és az árakra vagy kiváncsi.

Népszerű útvonalak

Salta - Buenos Aires

Bár 18 óra az út, busszal utazni Buenos Airesből Saltaba (a Salta állam főfárosa) olyan, mint egy hosszú repülés egy drágább légitársasággal. Ha olyan vállalattal utazol, mint az Andesmar, finom ingyenes étkezést, üdítű és szeszesital választékot remélhetsz és tágas, hátrahajtható ülésekre számíthatszamitoptimalizáltak a hosszú utakra.

Salta

Iglesia San Francisco

Van számos megálló útközben, hogy kinyújtózthasd a lábadat és szívj egy kis friss levegőt, vagy vennél valami ennivalót a buszállomáson.

Saltaban található a híres Museo de Arqueología de Alta Montaña (régészeti múzeum), ami bemutaja az Inka törzsek történelmét. A festői székesegyház mellett találhatod.

Buenos Aires - Mendoza

Egy kicsit rövidebb, csak 14 órás út és különösen kényelmes, ahogy haladsz Mendoza (a borgazdag Mendoza állam fővárosa) felé. Az árba általába beletartozik a sok enni- és innivaló. Itt is hátra lehet hajtani az üléseket. Az első osztályos ágyak 180 fokra hátradőlnek és csak egy kicsit drágábbak mint az alapár.

A szőlőültetvényein kívül ezt az államot a Parque Provincial Aconcagua miatt is ismerik, ami fölött az impozáns 6962-méteres Aconcagua csúcs uralkodik, ami Ázsián kívül a legmagasabb hegy a világon.

Mendoza

Viñedos de Mendoza