Mit egyél, ha éppen Svédországban jársz

-n tett közzé 2021/01/02

A svéd étel a könnyű és a kiadós étkezés csodálatos keveréke, amelyet az ország ingázó hőmérséklete és hosszú tengerpartja befolyásol. Gondolj halra, ami olyan friss, amilyent csak kívánhatsz, csípős savanyú uborkára, csípős édes-savanyú bogyókra és laktató húsos tálakra. Ha van olyan szerencséd, hogy Stockholmba, Gothenburgba vagy bármelyik svéd városba mész ifjúsági szállóba, ezeket kóstold meg:

 

Hering

Fried Herring!

Ha bátornak érzed magad, megpróbálhatod a surströmminget, azt a híres érett illatú erjesztett heringet, amit mindig kint esznek, nyilvánvaló okokból. Mi viszont a klasszikus mellett foglalunk állást: rántott hering krémes krumplipürével és vörösáfonya szósszal. Stockholmban van egy fantasztikus gyorsbüfés teherautó a Slussen állomás elött, ami semmi mást nem készit, ott jól lehet lakni, még hátizsákos pénztárcával is. A pácolt hering (sill) is rendkívül népszerű.

 

Húsgombóc

Stockholm

Felejtsd el az Ikeát. A bútor bolt étkezdéi talán népszerűsítették a svéd húsgombócot, viszont az igazi sokkal de sokkal job. Ezek általában disznó és marhahúsból vannak, és sűrű mártással tálalják őket, amit húslével ízesítenek. Gazdag, dús íze és zamatos textúrája miatt ez az utolérhetetlen éhséget c sillapító étel. A körités általában krumplipüré és – igazad van! – vörösáfonya.

 

Fahéjas csiga

Bulle

Nincs egyszerű magyar fordótás a svéd fika.szóra. ,,Délutáni teaidő’’, talán, de még mindig nem adja vissza  a kávé, az édességek és a társasági élményt amit a Svédeknek jelent ez a szó. Fikabröd (sütemény) sokmindent jelenthet, de a fahéjas csiga a mindennapi klasszikus: puha, füszerezett tekercsek ropogó cukorral a tetejükön. Világszínvonalú finomság!

 

Krumplibabán

rårakor

Kétféle krumplibabánnal fogsz találkozni. A rårakor egy galette féle, tehát kerek reszelt krumpliból készült sült; a raggmunkot összefogják zsemlemorzsás keverékkel és kirántják vajba, és gyakran sertéshússal és vörösáfonyával tálalják. Minél ropogósabb a külseje, annál jobb. A rårakor egy kicsit ropogósabb, ezért tökéletesek a puha húsgombócok mellé. Őszintén,  már folyik a nyálunk!

 

Folyami rák

92

Ha augusztusban egy svéd ifjúsági szállóban jársz, valószínű, hogy tanuja leszel  évi gasztronómiai tradiciónak.. Késő nyáron van a folyami rák szezon, aminek kapcsán a svédek built csinálnak. A finom kis rákféléket sósvízben megfőzik és kevés körettel tálalják, gyakran csak ropogós száraz kenyerekkel és friss kaporral. sörrel és aquavittel mossák le. A folyami rákos bulik piszkos események… a szó teljes értelmében.