Mit egyél, ha éppen Limában, Peruban jársz

-n tett közzé 2016/04/22

A perui étel a dél-amerikai, európai és az ázsiai ízek lenyűgöző keveréke, de hiába ünneplik sokan, mint a következő ,,nagy dolog’’ az étkezésben, a többi országban valahogy nem kapnak rá. Ha áz átlagtömeg elé akarsz kerülni – és ami még fontosabb, fantasztikus ételeket kóstolni! – akkor Limában, Peru fővárosában és vitathatatlanul egész Latin- Amerika gasztronómiai fővárosában keress ifjúsági szállót. Ez a város éppen az élelmiszer turizmus fellendülését élvezi, amint a hátizsákosok és a turisták lassan rájönnek hogy csodálatos kulináriai élményeket élvezhetnek olyan történelmi látnivalók mellett, mint a nagy Plaza Mayor tér és a San Francisco katedrális.

Itt van, amit meg kell kóstolnod, amikor megérkezel Limába:

Lomo Saltado

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Lomo Saltado

 

Ez a tüzes hirtelen-sült marhapecsenyés tál a hagyományos ázsiai ízeket keveri újvilági aromákkal. Minden perui anyuka e klasszikus ételnek saját verzióját főzi. Úgyszintén minden étterem. Édes és savanyú összetevőket használva, amelyek a kínai bevándorlókkal jöttek az 1850-es években, a húst szója szósszal és fokhagymával, néha római köménnyel kell pácolni aztán vékony szeletekben megsütjük jalapeno paprika, hagyma, néha burgonya mellett, kínai módra, és fehér rízsen vagy sültkrumplival tálaljuk.

Ceviche

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Ceviche

 

Egy igazán emlékezetes ceviche csak úgy lehetséges, ha citromfélékben, csípős fűszerekkel pácolt, frissen-fogott halból készül. A friss hal főzés művészete több száz éve érkezett Peruba, a spanyol telepesekkel. Bár egyesek azt állítják, hogy közel kétezer évig nyúlik vissza. Bármikor is érkezett, azóta a límai egédidő nem néz vissza. Az évek során tökéletesedett és most a ceviche   Punt Azul-ban az Av. Primavera-ban a legfinomabb, ahol kiváló az ár-érték arány.

Causa

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Causa

 

Képzelj el egy svájci piskótát, amit csípős csilivel, zöldcitrommal és burgonyapürével sütnek, csirkével, olivával vagy a tengeri fogásokkal töltenek. Ez a perui minden-fogás étel a causa. Főtt tojással, avokádóval és egy adag salátával tálalva olyan mint egy fűszeres, szines burgonyasaláta.

Lucuma

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Lucuma

Lucuma Peru legértékesebb őshonos gyümölcse. Az íze a juharfaszirup és az édeskrumpli, keveréke. A kemény, avokádóhéjra hasonlító bőre miatt nem olyan gyümölcs, amit leszedsz a fáról és beleharapsz. Ehelyett, vegyél néhány gombóc lucuma fagylaltot vagy fagyasztott joghurtot, vagy akár egy reggeli turmixot, aztán ülj le és engedd, hogy a főváros hangjai és illatai körülötted szárnyaljanak.

Rocoto relleno

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Rocoto Relleno

 

Ezek töltött paprikák, perui módra. Eredetileg Arequipa-ban, délkelet Peruban készitették a rocoto rellenot, ami egy nagyon csípős tál. A paprikák jóval csípősebbek, mint amihez az európaiak és az észak-amerikaiak vannak szokva. Egy tipikus rocoto rellenoban van mazsola, egy kis paprika és római kömény, egy nagy adag szaftos marhahús, egy apróra vágott főtt-tojás, egy nagy adag olive és sajt. Hogy megkóstold, látogasd meg a pénztárca barát Café de la Paz-t a Calle Lima-n.