Utazási biztosítás hátizsákosoknak: kezdők útmutatója

-n tett közzé 2017/01/21

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Ejtőernyő

Képaláírás: Úgy gondolj a biztosításra, mint egy ejtőernyőre… és ha ejtőernyőzésre gondolsz, vegyél biztosítást.

 

Egy átlagos hátizsákosbiztosításban kéne hogy legyen jó egészségügyi biztosítás és hazaszállítás – amivel haza kerülsz további ellátásra - arra az esetre, ha minden rosszra fordul. De ez csak a kezdet. Többszáz biztosító célozza a hátizsákos piacot, így rengeteg, széles határok között változható termék létezik. Némelyik kötvény csak bizonyos területeken, amíg másik csak egy bizonyos határidőn belül érvényes. Tehát nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, hogy mit akarsz fedezni, mielött elutazol. Ennek az a legegyszerübb módja az, hogy végiggondolod, milyen hátizsákos leszel.

Szakadék éves ujjonc

Először lépsz ki a nagy világba; egyedül, vagy néhány hasonlóan ujonc hátizsákossal. Valószinű, többet csomagolsz be, mint amire szükséged lesz; gyakran olyan kényelmi tárgyakat amit egyik helyről z másikra cipelsz amíg rá nem jössz, hogy nincs rájuk szükség.

A lopás elleni biztosítás magasan kellene, hogy szerepeljen a prioritási listádon. A tolvajok könnyen kiszúrják az újoncokat és relatív naivitásod növeli a kockázati esélyt a tapasztalt utazókhoz képest (bár, persze, a lopás bárkival megtörténhet). Még ha csak a saját lelki nyugalmadért is, de megéri olyan kötvényt venni, ami segít újra talpra állni, amilyen gyorsan csak lehet.

Egy kis mellékes megjegyzés: ne vigyél magaddal semmit, amiért megszakadna a szived, ha elvesztenéd. Valószinű, minden fantasztikus lesz, de jobb félni, mint megijedni.

A technológia-mániás hátizsákos

Mindig veled kell, hogy legyenek a készülékeid hogy az otthoniakat és a szociális médián követőidet eláraszthasd frissítésekkel az új kalandjaidról. Vagy talán rügyező író, professzionális amatőr szerkesztő, vagy fényképező vagy, aki a hírközlések tartalmából bevételt szerez. Mindenesetre, ha GoProval, táblagéppel, okos telefonnal és talán még drónnal is indulsz útra, győződj meg róla, hogy megfelelő a biztosításod. Ne felejtsd: sok biztosítás általába nem fedezi a drágább termékeket. Elképzelhető, hogy be kell mutatni a biztosítónak egy fényképet, modell számot és sorozatszámot mindegyik eszközödről, amit magaddal viszel.

Adrenaline függő hátizsákos

Ha neked a hátizsákos kaland arról szól, hogy repülőkből vagy sziklákról ugrálsz, vagy hogy barlangokat fedezel fel, örömmel hallod, hogy több biztosító fedez az alap kötvényében jónéhány aktivitást és a sportot. De mindig olvasd el az apró betüket. Az aktivitáson talán csak a sétát, a kempinget és a kirándulásat értik. Lehetnek egyedi határértékek: egy kövény fedezheti a kirándulást, de nem 2.000 méterrel a tenger szint fölött; vagy a búvárkodást, de csak 30 méter mélységig. A kötélugrás és a kialakított sípályán kívüli síelés néha abszolút nincs fedezve.

Ajánljuk, hogy keress fel egy kaland- vagy extrém sportot fedező biztosító szakembert, vagy fizess rá, hogy az extrém sportokat isfedezze az alap biztosításod. Igaz, így jelentősen drágább, de megnyugtat (és mindenkit otthon!) hogy ha talán nem leszel biztonságban, legalább nem kell megbánnod.

Önkéntes hátizsákos

A legtöbb önkéntes program egy évig tart, így a biztosítási kötvények is ennyi időre szoktak vonatkozni. Ha több ideig fogsz önkénteskedni, ne felejtsd el meghosszabbítani a kötvényedet. Fontos a tartózkodási helyre is gondolni. Az önkéntesség természete miatt lehet, hogy olyan országokban fogsz járni, amit a biztosítók nagy kockázatunak vélnek. Lehet, hogy az alap biztosítás nem fedezi őket. Ha egy jótékonysági szervezeten keresztül önkénteskedsz, beszélj velük és szerezz a te programodra szabott tanácsokat.

Lelki hátizsákos

Nem vagy materialista. Engeded, hogy a világ keresztül vezessen a hátizsákos élményeden, és talán a csúszásmentes jóga zoknidat kivéve nagyon kevésre van szükséged. Ahogy rábízod a sorsodat a bolygóra, az otthoni kényelmek és a korszerű technologiai vivmányaid messze vannak a gondolataidtól. Viszont azért légy biztos, hogy van egy megfelelő biztosításod, ami fedezi az orvosi számlákat és vészhelyzetben a hazaszállítást. Keress egy biztosítót amiközvetlenül kifizeti a kórházi vagy orvosi rendelői számlákat, hogy ne kelljen foglalkoznod a pénzügyekkel utazás közben.

A bulizó hátizsákos

Sok helyen nem fogadnak el hitelkártyát, így a készpénz lesz az egyetlen választásod sok klubban és bárban. Ha sokat iszol, nagyobb az esély, hogy kevésbé leszel éber (vagy elejted a pénztárcádat) és szükséged lesz rá, hogy elveszett pénzedet helyettesítsd amikor reggel felébredsz. Különösen fontos, hogy a készpénzedet és a kártyáidat fedezze a biztosításod.

Az olcsóbb biztosítások nem fedezik a készpénzt, így egy drágább kötvény kisebb fedezettel jobb választás lehet érdemes lehet. Amikor ovasod az apró betüket, nézd meg alaposan, hogy mennyi kézpénzt fedez és hogy mennyi veszteséget kell elfogadnod, ami fölött a biztosító fizetni fog.

Azt is tudni kell, hogy némelyik biztosító nem fedez olyan eseteket, amelyeket drog vagy alcohol fogyasztása okoz.

Bármilyen fajta biztosítást választasz, válassz valamit! A legrosszabb az, ha kilépsz az ajtón és egyáltalán nincs semmilyen biztosításod. Még ha nem is kell használnod, nyugodtabbak lesztek, te is, meg az otthoniak is.