A szégyenlős hátizsákos utikönyve a barátságkötéshez

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások -

 

Ha létezik egy feltételezés a hátizsákosokról ami revízióra szorul, ez az: hogy mindegyik magabiztos. Hogy mindenki, aki úgy dönt, hogy kilép az ismeretlenbe, aki ismeretlenekkel közös kollégiumot választ, muszály, hogy magabiztos és társas lény legyen.

Meggyőzőnek hangzik, de egyszerűen nem igaz. Mindannyian találkoztunk már olyan utazókkal, akik inkább elmerülnek egy jó könyvbe a városról, ahol vannak, vagy egy sarokban kávét iszogatnak, minthogy bárokba járnának. Néhányan közületek, akik ezt olvassák, valószinű, ebbe a csoportba tartoznak.

Az, hogy csendes vagy szégyenlős vagy, nem kell, hogy megállítson, hogy belépj a nagy, ifjúsági szállókkal teli világba. Ha tényleg a legjobban magadban szeretszlenni, keress családokat vagy párokat elszállásoló kisebb szállókat, inkább, mint azokat amelyeknek nagy közös szobái vannak és rendszeres tematikus estéket rendeznek. Így jobb az esély, hogy találsz magadnak egy csendesebb helyet, ahol békén hagynak.

Ha aféle szégyenlős utazó vagy aki szeretne barátkozni, nos, itt van néhány trükk, ami segíthet. Ezeket próbáld ki:

Iratkozz fel egy gyalog- vagy bár túrára

Egy közös tevékenység mindig megkönnyíti a beszélgetést. Állandóan van miről beszélgetni: új élmények, új látnivalók, vicces pillanatok. Nem kell keresgélni, hogy miről beszéljetek, mert a témák maguktól előjönnek. Egy egyszerű ,,Hát nem csodálatos?’’ vagy ,,De szép!’’ megtöri a jeget.

Tegyél fel nyitott kérdéseket

Kerüld a közhelyes kérdéseket, mint hogy ,,Hogy hívnak’’ és ,,Honnan jöttél?’’ Nagyon unalmasak, és eléggé buták. Ahelyett, hogy egy-szavas válaszok kérdéseket tennél fel, kérj történeteket: kérdezd meg valakitől, mit csináltak aznap, mit terveznek másnapra, vagy mennyit láttak már a környékből.

Keresd a kellékeket

Figyelj oda, hogy az emberek mit viselnek vagy mit visznek magukkal.  Ezekből kitalálhatod, mit szeretnek vagy miként lehet velük szórakozni. Ha valamit megdicsérsz, elkezdhetsz velük beszélgetni és nagyon barátságosnak fogsz tünni.

  • Micsoda klassz fényképező! Melyik eddig a legjobb képed?
  • Hű, szuper az a póló! Honnan van?
  • Micsoda érdekes nyaklánc/karkötő! Hol találtad?
  • Voltál már az XYZ-be? Mit gondolsz róla?
  • Érdekes, én is voltam [a hely neve, ami a polójukon van]. Hol szálltál meg?

Ez mind a két irányba működik: győződj meg róla, hogy te is viselsz vagy viszel valami érdekeset, amire valaki rákérdezhet, vagy mondhat valamit, hogy veled is könnyű legyel beszélgetést kezdeni.

Kínos csend

 

A legjobb módja, hogy elkerüld a rettegett kínos némaságot vagy túlkerülj rajta az, hogy jól oda figyelsz a beszélgetésre. Amikor hirtelen csend van, utalj vissza valamire amit a másik mondott.

  • Szóval történelmet tanultál. Hova jártál egyetemre?
  • Akkor te már csináltál kötélugrást… Nem tudom, én merném-e. Nme féltél?

Főzzél valamit (de ezt jól kell időzíteni!)

A főzés csodálatosan szociális tevékenység lehet, de a zsúfolt szállókonyhában a főzési csúcsidőben  túl nagy a sürgés-forgás, hogy beszélgetést folytass. Inkább kezdj el korábban főzni, amikor még csak néhány ember motoszkál a konyhában.

Egy barátságos ,,Mmm… jó illata van’’ könnyen megtöri a jeget… de vigyázz! Nehogy úgy fess, mint aki ingyen ételre számít! Kezdj el te is főzni és talán bonts fel egy üveg helyi bort amiből megkínálhatod egy pohárral főzőtársaidat. Ki fog erre nemet mondani, amíg fő a tésztája?

Amikor megbeszéltétek a recepteket és megosztottad a főzési tippeket amiket anyukádtól (és esetleg az új barátaidtól is!) tanultál leülhettek enni egy közös asztalhoz.

Irány a bár

Ezzel is fontos az időzítés. Ha nem szereted a nagy tömeget, ne péntek este ülj le inni. Menj el korábban, vagy hétközben. Amikor csendesebb, a bár kiváló hely egy békés ital mellett ismerkedni. Itt is gondolj beszélgetést indító tárgyakra: viselj érdekes polót, vigyél magaddal egy népszerű könyvet vagy nézegesd a legjobb fényképeidet.

Légy művészies

Rendben, nem fogsz egy festőállvánnyal és festékekkel utazni. Viszont egy vázlat füzetet és néhány ceruzát könnyű elvinni és jók beszédtémának. Menj a közös helyiségbe vagy a teraszra és kezdj el rajzolgatni. A többiek látják, mit csináltál, tetszik nekik és elkezdtek beszélgetni. Ez mindenféle művészetre vagy kézművészetre vonatkozik: kötés, horgolás, origami, bármi lehet…

Mosolyogj, légy boldog

Végül, ez talán a legfontosabb tanácsunk. Mosolyogj! Amikor mosolyogsz, magadhoz vonzod az embereket. Egyszerű.

Nos, akkor rajta! Fogd a bátorságod és lépj ki a világba. Ha már megkezdődik az első beszélgetés, a többi sokkal könnyebben jön majd.