Barcelonai kerületek, ahova a turisták nem látogatnak el, pedig megérné

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Sarrià
© Copyrights: Jorge Franganillo

Sarrià, egy igényes kerület falusi hangulattal

 

Ha hátizsákos vagy Barcelonában, valószinű a városközponti ifjúsági szállók egyikében, az öreg Cuitat Velle kerületben, a szutykos, multikulturális Ravalban, a menő Graciában vagy az elegáns Eixampleben laksz. Viszont, ha már megnézted a nagy látnivalókat és eleged van abból, hogy eltévedsz az óvárosban, itt van néhány, a járt útaktól eltérő kerület, amit érdemes felfedezni.

Sant Andreu

Még a legtöbb barcelonai lakos (azok kivételével, akik itt laknak) sem bátorkodott ide, de mivel a központtól csak 15 percre van metróval, nincs kifogás. Sant Andreu de Palomar, mint Barcelona némélyik kerûlete, régebben egy különálló falu volt, amit 1897-ben elnyelt a terjeszkedő város. A mai napig megtartotta falusi hangulatát. Az első dolog, amit észreveszel amikor kilépsz a metróállomásról, a kupolás templom lesz, amilyet máshol nem látsz a városban. Bolyongj az utcákon és nézd meg Sant Andreu hagyományos boltjait,  az aranyos, szines épitkezését és az öreg piacteret, aztán menj el a Sant Pacià templomba, ahol Antoni Gaudi  eredeti mozaikját találod.

Sarrià

Sarrià egy igényes kerület amit Barcelona jómódú polgárai kedvelnek, de még mindíg tartja a helyi hangulatát. Valójában ez volt az utolsó falu ami a városhoz 1921-ben csatlakozott. Manapság Sarrià elegáns városi házakat, art nouveau villákat és öreg, hagyományos üzleteket rejt. Érdemes itt megnézni a többszáz éves fedett piacot és a Torre Bellesguardot, ami egy középkori kastélyszerű épület amit nem más tervezett, mint Gaudi, és amit a nagyközönségnek először 2014-ben nyitottak meg.

Horta-Guinardó

Ha úgy érzed, kis ideig meg kellene szökni a városból a környező vidék felé, akkor Horta-Guinardóba menj. A város észak-keleti részén található, hegyekkel körülvéve és tele zöld hegyoldalakkal és tágas terekkel. Itt sétálgathatsz bájos öreg tereken, mint a nagyon hagyományos Plaza d’Eivissa és meglátogathatod a XVIII. századi neoklasszikus Parc del Laberintet elegáns labirintusával.

Poble Nou

A központtól keletre, a Poble Nou tengerparti kerület valaha csak gyárakból, textilgyárakból és nyomornegyedekből állt. Ma lassan újra feltalálja magát. Régi ipari épületek és a híres barcelonai elegáns épitészet keverékére találsz ott. Hogy tényleg átérezd e kerület szellemét, sétálj a fákkal szegélyezett Ramblan, tele járdai kávézókkal, aztán menj àt a feltörőben lévő 22@ környékére. A 22@-t már az új Silicon Völgyhöz hasonlítják, vonza ide az új kori tech-cégeket, izgalmas induló cégeket, design cégeket és a élvonalbeli közös munkahelyeket.