Jimjilbang: Dél-Kórea hihetetlen fürdőházai

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Dél-Kóreai fürdőház
© Copyrights: Noby Leong

Dél-Kóreai Fürdőház

 

Egy hosszú napos városnézés után a legtöbb dél-kóreai látogató legszivesebben pihen egyet. Persze, mindig visszamehetsz a szállóba, de ezen a környéken mást is találsz; jobbat. Menj el egy hagyományos jimjilbangba egy nagy adag nyugalomért, miközben egy valódi kóreai kulturális élményben is részed lesz. Bár a kezdetben megfélemlítők, a jimjimblangok elképesztő értéket képeznek és beletekintést adnak a kóreai társadalomba. Tehát, a szégyenlősségedet hagyd az ajtónál és próbáld ki. Gyerünk jimjilbangba!

Kezdjünk neki

Kórea számtalan jimjilbangja mind egyformán működik. Besétálsz, eldöntöd hogy melyik tarifát kéred, az éjszakait vagy a nappalit, és fizetsz elöl, a púltnál. Adnak egy bő pizsamafélét és áttessékelnek egy specifikus ajtón, attól függően, hogy ferfiu vagy-e vagy nő. Egy öltözőben találod magadat, ahol a cipődet berakod egy szekrénybe és elcseréled a kulcsot az ott dolgozóval egy másikra. Aztán az egyenruhádat berakod egy másik szekrénybe, az összes ruháddal. Tehát mesztelen állsz, egy szekrénykulccsal a csuklódon.

Ideje mosakodni…

Innen, csatlakozz a többi meztelen emberhez a férfi vagy a női fürdőszobában. Észreveszed a sok kóreait aki buzgón dörzsöli magát egy megszappanozott törölközőkével. Neked is így kell tenni. Megkérhetsz egy kisérőt, hogy megtegye neked ha egy kicsit ráfizetsz, de a legtöbb kóreai ezt kihagyja. Miután megmosakodtál, beülhetsz a különboző gőzfürdőkbe és forrófürdőbe, amelyeknek mind-mind más a hőmérséklete, a többi fürdőző személlyel. A forró szauna szobák akár 90 Celsius fokot is elérhetnek, a hideg medencék pedig egy fázékony nullát. Nincs fontossági sorrend, belemerülsz egyikbe a másik után, amíg megfelelően kába és teljesen nyugodt vagy.  

Gyógyvízben áztasd magad

Törölközz meg és vedd fel a pizsamádat. Menj az emeletre, ahol több, különböző,nem nemek szerint elkülönített termekbe vezető ajtót találsz. Itt gyógyvizben fogsz ázni. Egyik szobából a másikba mehetsz, ahol mind mind más lesz a víz hőmérséklete és ásványtartalma (a só és a nefrit mindketten gyakoriak). Némelyik terem perzselő meleg, némelyik hűvös. Szabadon mehetsz egyikből a másikba; nyugodtan válogathatsz.

Egyél, aludj, ismételd újra

A jimjilbangok nem csak fürdőházak. A legnagyobbak teljesen be vannak rendezve éttermekkel, kommunális alvóhelyekkel, tornatermekkel, karaoke szobákkal és tévénézésre való hellyel. Ha vállalod a megfizethető éjszakai tarifát, vagy ha korán reggel érkezel, nem kell sietni. Csinálhatsz amit csak szeretnél, abban a sorrendben, ami neked tetszik. A kóreaiak pontosan ezt szokták csinálni, tehát foglalj le egy egész napot, akár egy éjszakát is, és csatlakozz hozzájuk!