Öt lépés egy kiváló újévi hosztel szünetre 2016-17-ben

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Újév

 

Ha a szülővárosodban valamennyire nedvesen sült el a szilveszteri petárda, nem vagy egyedül. Azzal, hogy a mindennapi környezetedben búcsúztatod az óesztendőt, az a baj, hogy nem tudsz igazán megszabadulni a normától. Túl gyarkran ugyanazt csinálod, mint a hétvégeken, csak többet és több ideig. Ez nem ideális forgatókönyv egy olyan estére, ami előretekint a jövőre.

Buzgó utazók megmondják, hogy a legemlékezetesebb Szilveszter estéjük utazás közben volt. A megszokott helyek helyett új horizontok; az ismert régi énekek és játékok helyett új szokàsok;felszabadultság és lehetőségek és a Vissza A Munkahelyre fenyegető horrorja helyett.

Sajnos, nehéz ifjúsági szállót foglalni Szilveszter estére. Azt ajánljuk, hogy már most kezdd el tervezni a 2067-17-es újévedet. Lehet, hogy így nem lesz spontán, de örülni fogsz az előrelátóságodnak, amikor újra eljön December 31…

1. Készíts hosszúlistát

Ezt mindenki élvezettel csinálja. Ugorj fejest és engedj szabadjára egy óriási ötletrohamot. Ne gondolkozz túl sokat rajta, ne gondolj meg semmit, csak írd le az összes helyet, ahová el szeretnél menni, az összeset, ahol már voltál és amit újra meg szeretnél látogatni, és amit legjobb utazó haverjaid és kedvenc íróid ajánlanak. Ilyenkor ne is gondolj újévre, az majd késöbb jön.

2. Hagyd a keveréket leülepedni

Tedd félre egy kis időre a listát. Komolyan! Tudjuk, hogy ez egyáltalán nem úgy hangzik, mint egy lépés, de tényleg fontos. Ha egyből megpróbálod kiegyengetni a hosszúlistádat, nagy zavarba fogsz kerülni. Inkább folytasd a mindennapi életedet néhány napig. Most, hogy eszedbe van az a sok hely a hosszúlistádból, mindenhol észre fogod őket venni: az újságban, a rádióban és a kávéház többi vendégének csicsergésében. Némelyik kiválik majd a csapatból. Rendben! Most készen állsz rövidíteni a listádat.

3. Takaríts!

Először is, húzz ki mindent, ami nem gyötörte az agyadat, amíg nem néztél à listádra. Most, rakj rendet a gondolataidban. Muszáj lesz néhány praktikus dologra gondolni, így azt, ami maradt, jó ötlet ár szerint osztályozni. Nézd meg, hogy a repülőjegy és a szállás kb. mennyibe kerül, és oszd az utazási opciókat ,,könnyen kifizethető’’, ,,kifizethető’’ és ,,túl drága’’. (Ne felejtsd: az újévi dátumokat nézd! Valószinű kicsit magasabb lesz a szoba ára, mint az általános ár.) Tedd félre a ,,túl drága’’ kategóriát, de ne töröld ki teljesen, mert hasznos lehet inspirációként más utazásokra visszatérni rá.

4. Nézz utána az újévi szórakozásoknak

A következő lépés, hogy sorrendbe rakd a két megmaradt listádat, hogy legyen egy első rangu ,,könnyen kifizethető’’ és első rangu ,,kifizethető’’ uticélod. Hogy ezt elérd, részletesebben utána kell nézni, hogy mit ajánl mindegyik uticél Szilveszter estéje alkalmából. Mega utcai bulikat? Csendes összejöveteleket a tengerparton? Tüzijátékot? Élő zenét? Keresd az egyensúlyt, hiszen te tudod, hogy mi tetszik neked a legjobban. Ne térj el túlságosan a szokásaidtól. Ugyanakkor, nem akarod ugyanazt csinálni, amit otthon mindig csinálsz. Derítsd ki, hogy lesz-e valami helyi különlegesség és hogy lesz-e alkalmad a helyet felfedezni.

5. FOGLALJ! FOGLALJ! FOGLALJ!

Az első lépés arról szólt, hogy ne gondolkozz túl sokat. Az ötödik ugyanerről szól. Ha már döntöttél, foglald le mihamarabb a helyed. Ha túl sokáig gondolkozol rajta, elveszíted a lendületed vagy – ami még rosszabb! – ráébredsz, hogy már megteltek a szállások.

Egy utolsó jó tanács: ha azt szeretnéd, hogy barátok is csatlakozzanak hozzád, egyből lépj velük kapcsolatba (azaz, rögtön az első lépés után). Ha nem, lehet hogy késöbb vátoztatni kell a terveidet.

Sok szerencsét a tervezéshez!