Minden, amit a ghánai ételről hallottál, tévedés (Nos, majdnem minden!)

-n tett közzé 2016/04/22

Biztonságos, stabil és angol nyelvű, Ghana régóta élvezi azt a hírnevet, ami szerint kezdő utazók ,,átjárója Nyugat-Afrika felé’’. Te is hamar megszereted! Az emberek rögtön mosolyognak, a zene – akár a klasszikus, akár az újabb azonto és hiplife – rendkívüli és a nyugati part strandjai kész paradicsom. Csodálatos (bár izzasztó) kirándulási lehetőségek vannak az alacsony hegyekben és a Volta régió átmeneti esőerdejében. Ez még mindig nem minden! Hihetetlen olcsó ifjúsági szállókat találsz, remekül elhelyezve, főleg a nyugati strandoknál.

Bár Ghana kitünő csomagnak látszik, a hagyományos bölcsesség azt mondja, hogy muszály legyen legalább egy hátrány: ez itt a kaja. A ghánai étel, és általában a nyugat-afrikai, úgy ismert, mint nehéz és kifejezetten nem inspiráló. A tapasztaltak és a volt ghánaiak borzadva említik a fufut és az okro levest, de mennyi ebből az igazság és mennyi a túlzás? Tulajdonképpen, Ghanának több ász van a markában; bár semelyik sem haute cuisine, ha szereted a kiadós, fűszeres és laktató ételeket, gyorsan megkedvelhetsz néhány ghánai tálat. Még hiányoznak is, amikor véget ér az utazás. Ezeket az ételeket keresd:

1. Gyöngytyúk

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Gyöngytyúk

 

Őshonos Nyugat-Afrikai madár, de népszerű része az elegáns európai asztaloknak, ez Ghána titkos fegyvere. Fogyaszd fűszerezve és grillezve, belemártva egy tál könnyű levesbe, vagy egy fűszeres paradicsommártással ami NAGYON csípős tud lenni. Ez egy kövér, húsos izletes madár. Gondolj úgy rá, mint a csirke és a vadászmadarak közti hiányzó lánc szemre.

2. Omo tuo és földimogyoró leves

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Omo Tuo
© Copyrights: PapJeff

 

Ez valódi lélekmelegítő étel! Sok kifőzdében ez az óriási rízsgombócokkall és gazdag, földimogyorós levessel teli tál a szokásos vasárnapi menü különlegessége. Talán egy kicsit emlékeztet a fufura (nagy, fehér tömeg ami a levesben úszik), de az omo tuo keményebb és jobban hasonlit – nos, a rízsre. A födimogyoró leves pedig neked való ha szereted a földimogyoró krémet vagy a satay mártást.

3. Red red

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Red Red
© Copyrights: benketaro

 

Ennek a klasszikus ételnek két komponense van: egy fekete szemű borsó főzelék és egy adag füszeres sült főzőbanán. Az egyik ropogós, a másik krémes; az egyik sós, a másik enyhén édes; az egyik hűsiítő, a másik melegít. Általában hozzá adhatsz egy szelet gyöngytyúk vagy csirkehúst, de az alapok több, mint elegendőek egy teljes étkezésnek.

Keresd az aborboi (Bambara bab) főzeléket, amit általában egy kis cukorral ízesítve fogyasztanak. Nagyon finom, de nem annyira elterjedt, mint a red red.

4. Jollof Rízs

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Jollof Rízs
© Copyrights: Charles Haynes

 

A jollofot érdemes megemlíteni. Nem azért, mert Ghánában találták ki (több nyugat-afrikai ország ezt állítja, de egyik sem meggyőzően), hanem azért, mert mindenhol fogod látni és azért, mert finom. Rízs, hagyma és zöldség keverék, kisütve és a mindenütt jelenlevő pálma olajjal pirosítva. Ez egy shitoval (csípős borsos mártás gyömbérrel és szárított hallal) ízesített klasszikus körítés sült húshoz,

 

5. Waakye

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Waakye
© Copyrights: Mac-Jordan Degadjor

 

Így ejtjük:  wa-csáj. Rízs és bab keverék, ami tipikusan az útmenti bódékban kapható és napközben bármikor ehető, bár reggelire és ebédre szokták legtöbbször fogyasztani. Ami a waakye-t illeti, a körítés a fontos: leöntjük a rízs-és-bab alapot mártással, ezt fedjük tojással, salátával, hússal, tésztával, vagy bármi mással, ami kapható. Jó étvágyat!

6. Gyümölcs!

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Gyümölcs

 

Még ha nem is sikerül olyan főtt ételt találni, ami ízlik, Ghanában körülvesz a sok mesés mangó, papaya és ananász, nem beszélve az apró, hihetetlenül édes kis banánokról. Ehhez még jön a friss kókusz amit abszolút mindenhol lehet kapni, és a gyömölcsszeretők a paradicsomban érezhetik magukat. Ha az ifjúsági szállódban választhatsz friss gyümölcs és egy főtt reggeli között (ez Ghanában általában egy olcsó virsliből, szivacsos fehér kenyérből, rántottából és egy kevés főtt babbol áll), mindig a gyümölcsöt válaszd.