Essünk neki, olcsón: hátizsákosok útmutatója autentikus grillezéshez

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások -
© Copyrights: Krista

Komoly munka: az autentikus grillsütés nem csak finom, olcsó is!

Európa nagy városai beleszerettek az amerikai gyorsételekbe. Úgy, mint a rántott csirke és a hamburger, a grillsütésből is éttermi étel lett a népszerű  környékeken, koktélek mellett tálalva, késsel-villával éve. Az árak is természetesen divatosan emelkedtek.

Ebben az az irónia, hogy bárki, aki már volt az USÁban hátizsákos, megmondja, hogy az autentikus amerikai grillsütést nem kellett újra felfedezni: már rég az tiszta íz és a kiváló ár/érték arány arany középútjaa. Az amerikaiak hihetetlen komolyan veszik a grillezésüket. A lassú sütéstől a titkos házi grillmártás receptekig, ezt a konyhaművészetet a gyarmati korszak óta művelik és vitatják.

Akár egy városközponti ifjúsági szállóba mész New Yorkba, akár egy belvárosiba Memphisbe, garantáltan találsz a közelben finom (és olcsó!) autentikus grillezett ételeket. Ha már az európai egy kaptafára készített grillhez vagy hozzászokva, meg fogsz lepődni az amerikai regionális eltéréseken. Itt egy gyors útmutató, hogy tudjad, mire számíthatsz és hol találod meg:

New York City – a legbőkezűbb vendéglátó

Országszerte a legtöbb kortárs grill-szakember ragaszkodik hozzá, hogy a New York barbecue-nak semmi köze az eredeti amerikai BBB-hoz. Azonban ezt az állítást a brooklyni lakosok szenvedélyesen visszautasítják. A helyiek – és a látogatók! – sokféle amerikai régió grillezett ételeit élvezhetik anélkül, hogy Manhattanbe gynákkelljen menniük, nemhogy az ország többi részére.

Legyen az a forró, szárazan fűszerezett marhaszegy texas módra a Hill Country étteremben, a nedvdús zaftosan fűszerezett St-Louis Pork Ribs (sertésborda) a Fette Sau-ban, vagy a hasonlóan ízletes Memphis inspirálta borda a Virgil's-ben, az a nyüzsgő környék az autentikus amerikai grillsütés olvasztótégelye.

Texas – csípős szárazan fűszerezett, 50-50 sertés/marha

A Texans annyira oda vannak a sült hósukért, hogy a marhaszegyet az állam hivatalos ételekének szentelték. Egyes helyeken, mint a Lockhartban lévő Black’s Barbecue mindig bőségesen beledörzsölik a fűszert a húsba (,,Dalmata fűszerezés’’) hogy biztosan megteljen az ízével. Másutt tôbb órán keresztul vagy egy éjszakán át pácolják a sertés- vagy marhahúst sóval, borssal, csilivel, római köménnyel és fűszernövényekkel.

A legdélebbi államok – nedves dörzsölés gazdag mártással

Dél Karolina a német szokásokon alapuló ,,egész disznó’’ grillezéséről híres, amit tipikusan egy zamatos mustármártással tálalnak, amit Carolina Gold-nak neveznek. Alabámában pedig azt tapasztalhatod, hogy  legtöbb helyen inkább a lassan sülő, csontjáról lehúzott foszlós sertéshúst kedvelik, gyakran finom, házi káposztasalátával tálalva –egy helyi inyencség.

Kentucky grillsütői a finom Worcestershire-féle mártásukról híresek, ami tökéletes egy nagy adag birkahússal. A Memphis-i éttermekben száraz bedörzsöléssel szeretik fűszerezni a húst, miután már füstölt, és a vendégek választhatnak: megszórhatják fűszerekkel a meglocsolt vagy szárazan bedörzsölt sertéshúst, vagy leönthetik édes, egészséges paradicsom és ecet mártással.

Középnyugat –  a lassú főzés csodája

St. Louisban, Missouri államban, felfedezhetd a Midwestern barbecue lassú grillsütés hagyományát. A hús át van itatva rubinvörös tonikkal, amely valódi fejedelmi ízt ad neki, főleg a belvárosi Pappy’s Smokehouseban.

Chicagoban kostold meg a ,,régimódi’’ grillezési technika eredményét, miszerint a hús textúrája olyan kell legye a helyiek szerint, hogy leessena csontrólról. Úgy, mint New York Cityben, az itteni éttermek is elsajátították és kínálják a többi régió stílusát. Például, a ,,yuppie grillezés’’ stíilus, ami ez elmúlt évtizedben jött létre, a déli és a középnyugati grillezést ötvözi, étvágygerjesztő mustár- és paradicsommártásos fűszerezéssel.