Kezdők kiránduló utikönyve a Cseh Köztársaságban

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások - A Pančavský vízesés a Krkonoše hegységében

Képaláírás: A Pančavský vízesés a Cseh Köztársaság lenyűgöző Krkonoše hegységében

A legtöbb Cseh Köztársaságba látogató szivesen foglal szobát egy prágai városközponti ifjúsági szállón, hogy az ország hemzsegő, történelmi fővárosát felfedezze. Mit ne mondjunk, ezzel egyet értünk. Viszont ne felejtsd el, hogy ez Európa egyik legszebb országa és hogy köztudottan olcsó ifjúsági szállói tökéletes lehetőséget adnak arra, hogy a közeli festői vidéket is felfedezd. Tehát azon kívül, hogy Prágát meglátogatod, irány ki a városból és fedezd fel a Cseh Köztársaság vidéki tájait, a híres szőlőültetvények között vezető ösvényeket és tekergő hegyi utakat. Akár kezdő, akár haladó kiránduló vagy, fantasztius helyeket és jónéhány hagyományos kocsmát felfedezhetsz, ahol jóllakhatsz egy megpúpozott tányér laktató cseh étellel.

Dél-Morvaország

Brno városból könnyű egy napra kirándulni Dél-Morvaországba. Ez a régió, amely a borászata és szőlőültetvényei miatt híres, több, mint 1200 kilóméter kiránduló és kerékpár ösvényt kínál, amit a morva borutak név alatt ismernek (The Moravian Wine Trails, a weboldal angolul, németül, csehül olvasható). Ezek az utak egy történelemben gazdag régión vándorolnak át, olyan középkori várak, volt kolostorok és hihetetlenül jó kis helyek közt, ahol elfogyaszthatsz egy nagyon felfrissítő pohár jó bort. A legjobb az, hogy átvághatsz egyik útból a másikba, így akár kezdő, akár haladó vándor vagy, pontosan kiválaszthatod a megfelelő túrát.

Ohře folyóvölgye

A Cseh Köztársaság észak-keleti sarkában, az Ohře folyó völgye húzódik Karlovy Vary várostól Loket-ig. A két város közötti ösvény csak nyolc kilóméter, de rengeteg látnivaló van rajta. Természetes gránit falak és hatalmas sziklapillérék magasodnak az út mentén, de a látványok csúcspontja a híresSvatoš sziklák. A legenda szerint, ez a kőformáció valaha egy lakodalmas menet volt, amit egy nimfa kővé változtatott. A Svatoš sziklákról megnézheted a XIII. századi Loket kastélyt, ami a cseh királyi családnak volt az otthona. Ha a kastélyokat és a nimfákat kedveled, foglalj szobát vagy kollégiumi szállást a szines, mesés Karlovy Vary városban.

Třeboň

Foglalj ifjúsági szállást Jindrichuv Hradec-ben vagy Ceske Budejovice-ben és már a tavakkal tarkított Třeboň vidék közelében találod magad. Annyi tó, mocsár és láp van ott, azt sem tudod, mihez kezdj, hiszen Třeboň egy UNESCO bioszféra rezervátum. Tele van mindazzal az állat- és növényvilággal, amiről a földrajz könyveidben olvastál. A tájat tarkító renesszánsz városkák és a középkori erődök hozzájárulnak a varázslathoz, ami látogatásod során megragad.

A Krkonoše-hegyek

Télen is, nyáron is látogathatod a Krokonoše-hegyek lejtőit Rokytnice nad Jizerou-ból vagy Jablonec nad Nisounear-ból, nem messze a Lengyel határtól. Ott vár rád a Cseh Köztársaság legmagasabb csúcsa, a Sněžka-hegy, Sétautak tekeregnek a hegy alján és egy sílift felvisz egész a csúcsig. A hegy alján a Pec pod Sněžkou nevű kisváros népszerű a túrázók között. Télen pedig népszerű síközpont lesz belőle.