Hátizsákozás az Atacama-sivatagban: hogyan jussunk soda és mit csináljunk ott

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások -

 

Kevesebb, mint 1 mm esővel évente, az Atacama-sivatag bolygónk legszárazabb helye. De ha ott hátizsákozol, olyan érdekességeket találsz, mintha nem evilágon élnél. A több-millió éves sóshegyektől az élvonalbeli Paranal Obszervatóriumig, egy út az Atacama Mars-szerű tájára kihagyhatatlan élmény.

A sivatag egy 1 255 kilométer hosszú ék, nyugatra a Csendes-óceán és keletre az Andok között. Sajátos pozíciója teremti meg a magas nyomást és a rendkívül alacsony  páratartalmat, amelyek együtt formálják ezt a szürreális tájat az Andok árnyékában.

Alaptáborod legyen a San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama a hátizsálos törzshely ahova menned kell. Tele utazási irodákkal, főleg Caracolesen, a város készen áll, hogy megmutassa a látogatóknak a Moon Valley-t (Hold Völgy), Salt Lake-et (Sós Tó) és a sivatag különböző lagúnáit és gejzírjeirt. A sok látogató miatt ez kifejezetten üdülőváros, ahol kiváló ételt és kellemes borozókat találsz, amikor épp nem túrázol.  

A sivatagba legkönnyebben buszra szállva lehet eljutni a chilei Calama-ból vagy a boliviai Uyuni-ból Boliviában. Pedro de Atacama népszerű turistahely, az   árak általában tavasszal, az alacsony szezon alatt olcsóbbak.

Moon Valley

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Moon Valley

 

Moon Valley k.b. 17 km-re van a hátizsákos San Pedro központtól. Az impozáns vulkánok és terjedelmes sós sivatagok kb. olyan messzire juttatnak a moden világtól mint amilyen messzire lehetséges eltávolodni. Korán kell elindulni a san pedroi szállásodról, de a jutalmad lesz a hihetetlen napkelte szenzációs színekkel: a  völgy színe először élénk , mély piros, majd narancssárgára vált.

A csontszáraz tavak miatt különösen elbűvölő a táj a telihold alatt, amikor a tömör homokképződmények magukba szívják a hold rejtélyes, halvány fehér színárnyalatait.

Atacama Salt Lake

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Atacama Sós Tó

 

Vulkánok, flamingók és hihetetlen sós képződmények teszik a Salt Laket valóban látványossá. Egyéni tájaiért, amelyek igazi élvezetet garantálnak minden fényképésznek, erre a helyre el kell menni.

Csillagnézés

 An Emu in the Sky over Paranal

Az Atacama-sivatagban vannak a legtisztább egek a világon, ezért vonzza a világ minden részéről a csillagászokat. A legtöbb embernek elég Már csak hátonfekve bámulni a csillagokat az Atacama-sivatagban is (hihetetlen, hogy milyen nagy fölötted az ég!), de ha a következő szintre szeretnéd vinni a csillagnézésedet, a Very Large Telescope (Nagyon Nagy Teleskóp) felé vedd az irányt. Minden szombaton 9:45-kor és 13:45-kor van idegenvezetés, ahol megnézheted a Paranal Obszervatóriumot, 8.2 méteres teleszkópjával.