Izland legújjabb természeti attrakciója köszönti a hátizsákosok ,,Into The Glacier’’ (A Gleccserbe)

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások - A gleccser-alagút

Ha már utaztál havas, hegyes vidékeken, valószinű láttál már gleccsert és lehet, hogy meg is másztál egyet, vagy kirándultál vagy síeltél egyen. De fogadunk, hogy sosem másztál bele egy gleccserbe, hacsak nem vagy egy megszállott kockázatvállaló vagy egy kutató tudós. Lehet, hogy még eszedbe se jutott. Nos, gondolt rá, két izlandi utazásszervező, Baldvin Einarsson és Hallgrimur Örn Arngrímsson, akik az utóbbi hat évet egy természeti attrakció kidolgozásával töltötték, ami még Izland extrém mércéjével mérve is szokatlan.

Az eredmény Into The Glacier (Be A Gleccserbe), egy ember alkotta alagút és kamra sorozat ami mélyen beleszövi magát Langjokullba, egy óriási gleccserbe Reykjaviktól 120 km-re északra. Ha ez egy kicsit túlságosan messzinek tünik az átlagos hátizsákosokok számára, nincs ok az aggodalomra, mert az ITG csapat elhozza őket a városból, így nyugodtam megszállhatsz egy olcsó reykjaviki ifjúsági szállóban; ők majd elintézik az utaztatást.

Az átlagos napi túra elsuhint az ITG alaptábor felé,  Husafellbe, egy felvidéki városba, aztán átszállsz egy egyedi tervezésűi nyolckerekes teherautóra, hogy magába Langjiokullba juss.

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Teherautó

Miután felfedezted a felszinti környezetet, a jármű leereszkedik a simaszivárványszinekben csillogó alagutakba, amiket LED lámpák világítanak és amelyekben sok információt tudsz meg a gleccserről, a kutatásról, ami ott folyik és a globális felmelegedés fokozódásáról.   Amikor mélyebbre érsz, láthatod a lenyűgöző ,,kék jeget’’ a felszin alatt: Ezen a mélységen, a nyomás a levegőbuborékokat kipréseli  a jégből, ami kristály kék lesz a felhős fehér szín helyett, amihez hozzá vagy szokva.

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Kék Jég

Az Into The Glacier fényképei tényleg lenyűgözőek. Alig várjuk, hogy mindezt saját szemünkkel láthassuk! Ez csak egy újabb toll Izland döbbenetes nyugati részének kalapján, amit 2016-ban az Into The Glacier-rel együtt hirdet a Lonely Planet utazási tévéműsor. Eggyel több ok, hogy ellátogas Reykjavikba, hiszen ez hátizsákosok egyik kedvence. Foglald le már most a szállásodat!