Kezdők útmutatója a japán ivási kultúrára

-n tett közzé 2016/04/22

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Japán

 

A legtöbb frissen érkezett hátizsákos úgy látja, hogy Japánnak két oldala van: egyszerre izgalmas és kifürkészhetetlen, barátságos és zavarba ejtő. Ráadásul, amikor kilépsz az ifjúsági szállóból, hogy a helyi éjszakai életet élvezd, ez a benyomás megduplázódik. Bár ahogy a japánok isznak ritkán olyan hivatalos mint a japán szakmai életük, létezik néhány szokás és annak helyi változatai, amit érdemes megérteni. A dolog másik oldala, az hogy a helyiek keményen szórakozznak, tehát ha már belecsöppentél egy zajló buliba, garantáltan jót fogsz szórakozni. Ötdolgot tudnod kell a japán ivási szokásokról:

1. Nem állhatsz meg félúton

A japánok keményen játszanak és addig együtt tartanak, amíg tart az este. Ha hozzájuk csatlakozol, elvárják, hogy az est végéig lépést tarts. Tartani kell a tempót az ivásban, de ha valakit kiüt az ital és áloimra szunnyad, a többiek folytatják a bulit. Ez normális, és inkább elfogadhatóbb, mintha valaki korán haza menne. A lármázás nem probléma, de ez nem azt jelenti, hogy illetlen lehetsz.

2. Az evés NEM csalás

A legtöbb japán izakaya-ban szeret inni. Ezek a japán sörözők jobban az ételre épülnek mint a brit verziójuk, mivel a japánok általában szeretnek enni, miközben az ivászat folyik. Ezt magad is tapasztalhatod péntek esténként egy zsúfolt yakitoriban. Sok japán söröző tematikus, így talán egy jamaikai bárban, vagy egy számitógépes játékos bárban találhatod magad. A karaoke nagyon népszerű és a barátok szeretnek összejönni, hogy igyanak és kiengedjenek és csöpögős J-pop (japán pop zene) szerelmes dalokat énekeljenek.

3. A sör és a whisky szabálya

Annak ellenére, hogy a virágzó mikro-sörfőző ipar létezik Japánban, a legtöbb japán a nagy márkás söröket, mint a Premium Malts és a Super Dry jobban szereti, mint aa Hitachino Nest és a hasonló kisüzemi söröket. Az öregebbek whyskyt isznak vagy sochut, egy közepes erejű rízses italt. Ellentétben azzal, amit gondolnál, a saket nem isszák gyakran, ritkán szolgálják fel melegen és inkább egy vidéki fogadóban vagy egy kyotói exkluzív kaiseki étteremben találkoznál vele.

4. Nincs olyan buli, mint egy Osaka-i buli

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Osakai buli

 

Hokkaido melegített ,,kocsmáitól’’ a messzi északon, délre a szabad ég alatti közösségi életig Okinawában, Japán ivó kultúrája néhány meglepő regionális különbséggel szolgál. Amíg Tokyoban mindent megtalálsz amit egy nagy várostól elvárnál, a legizgalmasabb ivókultúra címet mégis Osaka nyeri el. Csatlakozz egy csapat nyugis osakaihoz egy bártúrára és ugorj be néhány kushi katsu helyre sörért és pálcikás rántott ételekért. Onnen, továbbállhattok mégtöbb sörért és rántott takoyakiért, aztán ugorjatok be a divatos Namba kerületi bárokba.

5. Fájni fog a pénztárcádnak, de nem túlságosan

Amig Japán nem annyira olcsó, mint sok más ázsiai úticél, azért nem túlságosan drága. Tokyo a legdrágább. Ott a sör ¥600 és ¥950 között van bárokban és a kevert italok ára ¥1500 vagy ¥2500. Osakában a sor ¥350 és ¥600 között, a koktélok pedig ¥700 és ¥1700 között van. Sake bármennyibe kerülhet, de k.b. ¥750 egy pohár. Viszont egy doboz sör egy kis boltban k.b. ¥250. A karaoke óránként általában ¥3000, fejenként.