A hátzsákos útmutatója a berlini fal látogatásához

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások - A berlini fal

 

A berlini fal 1961-től 1989-ig két részre választotta a német fővárost: keletire és nyugatira, A világ egyik legjobban megerősített határát alkotva. Sok hátizsákos látogatási listájának a tetején szerepel, de több mint 25 év múlt el mióta leomlott, ezért tudnod kell, hol taláod a maradványait és hol érezheted át leginkább a várost megosztó hatását. A következő helyeken tapasztalhatod a várost megosztó hatását és annak hagyatékát. Mindegyik hely ingyenes. Tehát ha Berlinbe utazol az idén, ezek a helyek szerepeljenek a listádon. Ha sok az energiád, tervezz egy kerékpártúrát a 160 km-es Mauerweg (angolul) fali út egy részén, ami követi a fal volt vonulatát à városon keresztül és ami az alábbi helyek mellett elhalad.

Berlini fal emlékhely és Dokumentációs Központ

A Bernauer Straßen találod a Berlini Fal Emlékhely és Dokumentációs Központot (angolul). Maga az emlékhely az erőditménynek egy rövig szakasza, mely a belső és a külső falat is tartalmaza, valamint egy őrtornyot és egy járőr útat, amelyek úgyano;yán állapotban vannak fenntartva, mint ahogy a 80-as években léteztek. Ekörül van egy kilométer-hosszú szabadtéri kiállítás az Straße történelméről az elválasztás évei alatt. Van egy dokumentációs központ itt, ahol szintén ingyenes kiállítást találsz. A látogatóközpontban találsz egy könyvesboltot és egy filmbemutatót a fal történetéről, amit angolul is vetítenek.

East Side Gallery

Az egyik legismertebb látnivaló Berlinben, az East Side Gallery a fal leghosszabb megmaradt szakasza. Az Ostbahnhod és a Warschauer Straße állomások között van a Spree folyó mentén. Az 1990-es évek alatt sok művészt meghívtak, hogy a fal egyik szakaszából hozzák létre a világ egyik legnagyobb szabadtéri galériáját. Azóta a falfestményeket többször felújították. Nemrég ideiglenes kiállítások is voltak itt a világ egyéb más kettéválasztott városáról.

Tränenpalast

A Friedrichstaße állomásnál, a ,,Könnyek Palotája’’ azoknak az utasoknak volt átkelő pontja, akik vonattal közlekedtek Kelet és Nyugat-Berlin között. A hajdani indulási csarnok ma egy ingyenes kiállításnak (angolulad helyet, amely bemutatja a határátkelőhelyet és azt, hogy az emberek hogyan birkóztak meg az élettel egy kettéválasztott városban. Bemutat néhány drámai történetet is arról, hogyan szöktek az emberek keletről nyugatra.

Mauerpark

A Mauerpark északra terjed a Bernauer Straßetől a Friedrich-Ludwig-Jahn stadion mellett. E hajdani teherpályaudvar t vasútvonalai a Berlini Fal senkiföldjének részeivé váltak az elválasztás évei alatt. Néhány nyoma még megmarad, köztük a belső fal egy szakasza a stadion mellett, amit manapság utcai művészek gyakorlásra használnak. A parkból a város egyik legkedvencebb zöld területe lett, ahol van heti polhapiac (németül) és szabadtéri karaoke (angolul) amikor szép az idő.

Mindennapi élet az NDK-ban

A Bernauer Straße emlékműtől és a Mauerparktól rövid sétára áll a Kulturbrauerei, egy volt sörofőzde amiből kulturális központ lett Prenzlauer Bergben. A komplexben a bárok, éttermek és szórakozóhelyek közt van egy ingyenes múzeum, a ,,Mindennapi élet az NDK-ban’’; itt megérted hogy milyen volt az élet Kelet-Berlinben, a vasfüggöny mögött.