5 dolog amit nem tudtál… San Franciscoról

-n tett közzé 2016/02/15

A ,,City by the Bay’’ (öbölmelletti város) sokat tett a több, mint 250 éves történelme alatt. Spanyolország tulajdona volt, azután Mexikóé, majd az USA átváltoztatta egy kis faluból egy kis várossá a Aranyláz alatt. Földrengés és tűz semmisítette meg 1909-ben, majd olyan vad energiával építették újjá,ami átkisérte a Nagy Depresszión. A XX. század második felében már szilárdan ott volt a térképen, mint több ellen-kultúra törzshelye; a csavargók, mint Jack Kerouac (gyakorlatilag a hátizsákosok védőszentje), a hippik, a punkok, a hackerek, csak hogy néhányat említsünk. Sok olcsó ifjúsági szállójával központjában és belvárosában, Friscot imádják a hátizsákosok. Elárulunk néhány titkot a városról amelyeket biztosan nem ismertél…

 

1. Nem mindig San Francisco volt a neve

Mission San Francisco de Asis aka Mission Dolores, Looking down the Nave to the High Altar, Catholic Church # 2 - San Francisco CA USA 

2010

Az eredeti San Francisco-ban

Eredetileg spanyol telepesek alapították a települést, amit ,,Yerba Buena’’ név alatt ismertek amíg nem követelte az USA a Mexikói-Amerikai háború alatt. Yerba Buenából lett San Francisco 1847 január 30.-àn. Viszont az új névnek is vannak kapcsolatai a múlthoz: az eredeti spanyol telepesek missziós templomát Mission San Francisco de Asis-nak hívták. 1776-os megalapítása óta még mindig meg lehet látogatni a Dolores Heights körzetben, egy elbűvölő, izgalmas kiállítást tartalmaz a város történelméről.

 

2. Itt született a te burritod

la taqueria

Gyere csak, ide vele!

Nem pontosan San Francisco találta fel a burritót, de az a módja amit te is biztosan eszel (óriási, fóliába csomagolt és tele babbal, rízzsel és szószokkal) a Mission kőrzetből származik. A helyiek órákon keresztül vitatják, hogy melyik hemzsegő, büfé-stílusú étterem készíti a legjobban. A La Cumbre és az El Faro egyaránt állítja, hogy az övék az eredeti, viszont a mi kedvencünk a Taqueria Cancun.

 

3. Már a Summer of Love elött is menő volt

2011-08-27 San Francisco 093 Columbus Avenue, 

Vesuvio

A legendás Vesuvio

Nem a hippik tették bohémmé San Franciscot; azért jöttek ide, mert már az volt. Mielőtt még meg is kezdődtek volna a 60-as évek, a csavargók már elszabadították a jazz-t, a szabadonfutó költészetet és egy kóbor ellenkultúrás szellemet a North Beacs körzetben. Jack Kerouac Úton című regénye, a kor leghíresebb feljegyzése,ott kellene legyen minden hátizsákos táskájában. Látogasd meg a City Lights könyvesboltot, amelyet egy fő csavargó figura, Laurence Ferlinghetti, alapított, kortyolj egy kézműves sört nem messze a Vesuvio’sban, ahol a mozgalom főszereplői is ittak és beszélgettek egész hajnalig.

 

4. Villamosai nemzeti történelmi emlékművek

Cable Car

Felszállás!

Meg is érdemlik! Nem csak szépek; ők maradtak még fenn egy rendszerből ami kulcsfontosságu volt a város terjeszkedhessen. A XIX. századvégi buszok nem mindig képesek San Francisco meredek dombjait megmászni, így nehéz volt az embereket a külvárosokból bejuttattni a városközpontba. 1873-ban oldódott meg a probléma, amikor megérkeztek a Cable Carok (kábellel vontatott villamosok). Ezek után a város nyugodtan terjeszkedhetett arra az 50 dombra amin most áll. A mai napig még utazhatsz a Powell utcai és a California utcai vonalakon. Még többet tanulhatsz a Cable Carokról a Cable Car Múzeumban.