5 dolog, amit Fülöp-Szigetek lakosaként tanultam

-n tett közzé 2016/03/29

Hostelek és Ifjúsági Szállások - Fülöp-szigetek

 

Utazási író Esme Fox élete egy részét aFülöp-Szigeteken töltötte. Megkértük, hogy világosítson fel minket erről a lenyűgöző helyről…

Its capital is crazy, but well worth a look

Manila egy világváros, egyben a világ egyik legnagyobb metropolisza és legsűrűbben lakott helye, ahol k.b. 12 milió ember él. Ez természetesen azt jelenti, hogy zsúfolt, szennyezett, hangos, káotikos és – egy óriási forgalmi dugó! Egyszer egy egész éjszakába telt, hogy eljussak valahova, ahova forgalom nélkül 45 perc alatt elértem volna.

Viszont ha ezeken sikerült túltenned magad, egy élvezetes és élénk helyet látsz, ahol a hátizsákosok kipróbálhatnak és felfedezhetnek szinte bármit, a világ legnagyobb bevásárló központjától kezdve óriási viziparkokig. Főbb jellemzői a világ legöregebb kínai negyede, a citadeal és a katonai börtön Fort Santiagoban és a lenyűgöző XVI. századbeli San Agustin templom.

Ott található a világ némelyik legjobb tengerpartja 

Messze a fővárostól és a beépült városi részektől, a Fülöp-szigetek szó szerint egy paradicsom, ami több, mint 7 100 szigetből és egy összesen 30 000 km-hosszú összetett tengerpartból áll. Nem meglepő hát, hogy ott találod a világ legszebb tengerpartjainak egyikét. A porszerű fehér homok, a hajladozó pálmafák és a kristálytiszta meleg víz mellett találsz sok vízparti ifjúsági szállót és kunyhót, ami ideális azoknak, akik a paradicsomban szeretnének élni, de olcsón. A kedvenc strandjaim közül némelyik a Palawan szigeten található.

Az étel… nos, érdekes!

Délkelet-ázsiai szomszédaitól eltérően, mint Thaiföld, Vietnam és Indonézia, a Fülöp-Szigeteket nem a konyhája miatt ismerik. A helyi konyha nem használ sok chilit és fűszert, és bizony néha egy kis időbe telik megszokni. Nem is beszélek az aféle finomságokról, mint a sült csirkeláb és a balut (kacsa embrió a tojásban), ami miatt ez nem a legkiválóbb hely a vegetáriános utazók száára, mint amilyen én is vagyok. Még a desszerteket is meg kell szokni: a halo halo jégkása és sűrített tej, vese babbal és a csemegekukoricával megszórva.

Azt is meg kell mondani, hogy Manilában szinte bármilyen ételt meg lehet találni, és a szigeteken a tengeri ételek a legfrissebbek és a legfinomabbak, mint amit bárhol is tudnál találni.

A hullámok alatti világ még szebb, mint a felettük lévő

Amikor a Fülöp-Szigeteken laktam, szinte az összes szabadságomat a szomszédos szigeteken töltöttem, de nem töltöttem sok időt a napozással. Inkább az elbűvölő tenger alatti világot fedeztem fel. Az ottani korálzátonyok a világ legjobb merülő és buvárkodó helyeit rejtik. Számomra, még az ausztrál Nagy-korallzátonynál is jobbak.

Az ottani emberek a legbarátságosabbak akikkel valaha találkoztam

A fülöpszigetiek általában boldog, meleg szívű emberek, akik boldogan fogadják az utazókat országukba. Imádnak fesztiválok és ünnepek alkalmából ünnepelni, a zene és az ének kultúrájukban fontos szerepet játszanak. Akkor is, ha a hivatalos nyelv a filippínó, a nemhivatalos nyelv az angol és majdnem mindenki folyékonyan beszéli, így ha te is tudsz egy kicsit, a kommunikáció nem lesz probléma.